Kdo je Challe Salle?

Saša Petrović, bolj znan pod umetniškim vzdevkom Challe Salle, je idol mlade generacije in eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov. S svojo karizmo širi pozitivno energijo in predstavlja novo dimenzijo moderne glasbe. Na družbenih omrežjih ga spremlja več kot 300.000 sledilcev, njegovih 37 videospotov na Youtubu pa skupaj šteje že več kot 60 milijonov ogledov. Največja uspešnica Lagano, ki ima več kot 9 milijonov ogledov, je prva pesem v reggaeton žanru in tudi ena izmed najbolj poslušanih avtorskih pesmi v zgodovini Slovenije. Challe je od leta 2018 tudi najbolj poslušan slovenski hiphop izvajalec na digitalnih platformah. Trudi se biti velik zgled vsem mladim, ki ga spremljajo, zato v pesmih več ne uporablja kletvic in jih usmerja v izobrazbo, glasbo, šport in razvoj talentov. Že nekaj let ima lastno linijo šolskih potrebščin, drugače pa se celo življenje ukvarja s športom. Znan je tudi po tem, da ne pije alkohola in ne kadi. Kot ambasador uspešno predstavlja blagovne znamke: Pringles, Fossil (Slowatch), Opel (Avtotehna VIS), Baby Center, Polleo Sport in Ecover. Z zaročenko Yvonne imata sina Alexa, ki je star eno leto, kmalu pa je v planu tudi poroka. V novem letu 2024 pripravlja veliko novih projektov, med drugim odpira svoj glasbeni studio v domačem kraju na Vrhniki. V sklopu tega bo začel ustvarjati pesmi tudi za druge izvajalce.

 

Otroštvo

Njegova starša sta se pred razpadom Jugoslavije v želji za boljšim življenjem iz Beograda preselila v Ljubljano. Ustalila sta se na Vrhniki in ustvarila družino, Saša pa ima kot prvorojenec še mlajšo sestro Majo. Glasba je v njegovem življenju prisotna že od otroštva, prav tako tudi šport. Starša sta po izobrazbi profesorja športa, oče pa igra harmoniko, kitaro in klavir, zato je imel velik vpliv na njegove glasbene začetke. Tako je Saša pri šestih letih tudi sam začel igrati klavir in uspešno dokončal osnovno glasbeno šolo. Poleg glasbe, se je zaljubil še v košarko, ki jo je treniral kar enajst let. V mladinskih kategorijah je bil zelo perspektiven, igral je za KD Geoplin Slovan iz Ljubljane, bil pa je tudi član državne reprezentance. Pri trinajstih letih se je spoznal s hip hop glasbo, začel pisati svoja besedila in rapati. Osnovno šolo je končal kot odličen učenec in se vpisal na športno gimnazijo Šiška, šolanje pa nadaljeval na gimnaziji Antona Aškerca. Največji vpliv na njegovo umetniško ustvarjanje sta imela puberteta in ločitev staršev pri šestnajstih letih, ki ga je močno prizadela. Oče je odšel od doma in izgubila sta stike za deset let, poleg tega pa je bil prisiljen zaključiti še košarkarsko kariero zaradi poškodb. Pustil je redno šolanje, da bi pomagal družini in nekaj časa opravljal različna priložnostna dela. Kljub težkim življenjskim preizkušnjam, je s pomočjo glasbe in športa našel pravo pot. Po zaključku športne kariere ga je začel privlačiti fitnes, zato je kmalu pridobil licenco za fitnes inštruktorja in se posvetil osebnemu trenerstvu in športni prehrani.

Glasbeni začetki

Decembra 2009 je spoznal glasbenega producenta Željka Mladenovića in posnel svojo prvo pesem z naslovom Rap je u modi. Začel je nastopati na hip hop dogodkih in se povezal z raperjem Manchetom, s katerim sta posnela pesem Zmer bl lačn, ki se je kot prva predvajala na radiu. Nato sta v sodelovanju z radiem Salomon posnela pesem Nočm it domov, ki je postala poletna uspešnica leta 2010. Posneli so tudi videospot, ki je bil prvi v njegovi karieri, poleg tega pa je postal še prvi slovenski raper, ki je rapal na house podlago. Jeseni 2011 je izdal svoj prvi samostojni videospot Midva s premiero in koncertom v ljubljanskem klubu Cvetličarna. Nato je spoznal glasbenega producenta Damjana Jovića in se začel bolj resno posvečati glasbeni karieri. Naslednje leto je sledil videospot To je to v stilu gangsta rapa, s katerim je vzbudil veliko pozornosti. Zatem sta izšla še spota Do konca in Borba, odzval pa se je tudi na povabilo za sodelovanje s popularnim srbskim didžejem – DJ Shonetom in pevko Goco Tržan. Tako je postal prvi slovenski moški glasbeni izvajalec, ki je s pesmijo Volim do kraja nastopil v priljubljeni oddaji Grand Show na Pink TV. Istega leta je posnel tudi eno izmed prvih domačih rap diss pesmi z naslovom Kensl, ki je dosegla neverjetne odzive. Sledile so pesmi Sam moja, Numero uno, Intro, Zmaga in Nisi sam, za slednjo je kot edini domači glasbenik posnel tudi spot v zaporu na Dobu. Leta 2013 je izdal svoj prvi album z naslovom Kristalno jasno, ki je bil razprodan v 2000 izvodih, prestavil pa je še videospota za singla Ona je kurva in Nebo gori. Leta 2015 se je odločil za glasbeni premor, med tem pa se je ukvarjal z osebnim fitnes trenerstvom, vodenjem trgovine s športno prehrano in enega izmed fitnesov v Ljubljani.

Vrnitev na sceno

Leta 2017 se je Challe Salle odločil za vrnitev na glasbeno sceno in združil moči s producentom Jovićem. V času premora je spremenil svoje razmišljanje in življenski stil, kar je vplivalo tudi na glasbeno ustvarjanje. Začeli so ga privlačiti latino ritmi, zato je k rapu dodal še melodije in petje. Tako je nepričakovano nastala mega uspešnica Lagano, ki mu je obrnila življenje na glavo. Po uspehu pesmi je začel aktivno nastopati po Sloveniji, sledila pa je uspešnica Poln kufer, s katero je osvojil poslušalce. Leta 2018 je posnel spot za življenjsko pesem Gud vajb, nato je sledil projekt Letim, v sodelovanju s prvim trampolinskim parkom v Sloveniji. K sodelovanju ga je povabil tudi eden najbolj uspešnih domačih glasbenikov, Jan Plestenjak. Posnela sta videospot za duet Velik je ta svet, skladba pa je bila najbolj predvajana poletna pesem na domačih radijih. Po Janovem nasvetu je Challe ustvaril svojo spremljevalno zasedbo z imenom Legende, prvi koncert pa so imeli na Škisovi tržnici za 20.000 obiskovalcev. Jeseni je posnel videospot za pesem Legenda, produktivno leto 2018 pa je zaključil s kar 100 razprodanimi koncerti. Naslednje leto je imel 50 koncertov in posnel dva singla in spota - Kriva sva oba in Jackpot, zraven pa je izdal še lastno kolekcijo šolskih potrebščin. Leto 2019 je zaznamovala tudi sprememba glasbene produkcije in ponovno sodelovanje s producentom Željkom Mladenovićem. Leta 2020 je praznoval 10. obletnico kariere, ki jo je želel kronati s koncertno turnejo, a je epidemija porušila vse plane. Kljub temu je izdal dva singla, spot Pariz, ki je bil posnet v Narodni galeriji in spot za motivacijsko pesem Nove zmage. Leta 2021 je predstavil poletni hit Brez skrbi, jeseni pa avtobiografsko pesem Uspeh. Naslednje leto je predstavil tri projekte: Dobr vem, ONA in Javi mi in tako postal edini slovenski glasbenik, ki je v obdobju 12 mesecev izdal 5 singlov in za vsakega posnel tudi spot. Septembra 2022 je sledil razprodan koncert ob 12. obletnici kariere v Cvetličarni, potem pa nekaj mesecev premora zaradi rojstva sina Alexa. Spomladi prejšnje leto je predstavil poletni hit Superman, ki ga je posnel na otoku Tenerife, uspešno leto pa je zaključil s 60 nastopi in hitom Ulca zve use, ki je v enem mesecu dosegla pol milijona ogledov na Youtubu.

Nominacije in priznanja

Žarometi 2017 / nominacija za pesem leta / Lagano
Žarometi 2018 / nominacija za pesem leta / Legenda
Žarometi 2018 / nominacija za glasbeni izvajalec leta
Priznanje založbe Menart 2018 / pesem, ki je zaznamovala leto 2017-2018 / Lagano
Priznanje založbe Menart 2018 / najbolj gledan slovenski videospot na Youtube 2017-2018 / Lagano
Priznanje založbe Menart 2018 / najboljši pop duet 2017-2018 / Velik je ta svet
Revija Avenija 2019 / nominacija za fatalni moški
MAC awards 2019 / nominacija za najboljša trap pesem / Kriva sva oba
MAC awards 2019 / nominacija za najboljša pop/folk pesem / Legenda
Priznanje Hitradio Center 2019 / najboljši slovenski glasbeni izvajalec leta

 

Zanimivosti

 • star je 32 let
 • visok je 188 cm, tehta pa 105 kg
 • ne pije alkohola in ne kadi
 • ima lastno linijo šolskih potrebščin
 • vsa besedila piše sam, ustvarja melodije in aranžira pesmi
 • je avtor večine scenarijev v svojih videospotih
 • ima svoj glasbeni bend Legende, ki ga sestavlja 6 članov
 • v pesmih od leta 2017 naprej ne uporablja kletvic
 • posnel je že več kot 60 pesmi, od tega 38 videospotov
 • leta 2018 je imel rekordnih 100 koncertov po Sloveniji
 • v prostem času trenira v fitnesu, igra košarko in rekreativno boksa
 • leta 2023 je opravil 224 treningov v 365 dneh za motivacijo sledilcev